Artificiële Intelligentie in tekst

(roman, scenario, theater, songtektst, vertalingen)

 

    De opkomst van AI-tools en de groeiende zichtbaarheid van technologie in creatieve processen hebben bij sommige mensen het idee gewekt dat elk goed geschreven, gestructureerd verhaal door een algoritme kan zijn gemaakt. Mensen horen overal dat AI teksten kan genereren en gaan er dan soms onterecht vanuit dat kunst en literatuur automatisch uit machines komen.

     Wat vaak wordt vergeten, is dat authenticiteit, diepgaande thema's en unieke persoonlijke inzichten niet zomaar uit een machine komen rollen. AI mist de ervaring, de emotie, de menselijke nuances die essentieel zijn voor het creëren van betekenisvolle verhalen, afgewerkte verhaallijnen, consequent narratieve constructies of correct geïnterpreteerde vertalingen. Onze werken weerspiegelen oprechte levensvisie, artistieke keuze en bestaand vakmanschap dat onmogelijk door AI kan worden gecreëerd.

    Sommige mensen gaan er misschien vanuit dat technologie een grotere rol speelt dan het in werkelijkheid doet in het creatieve landschap, de tekstverwerker en de opkomst van pc waren bijvoorbeeld een grotere revelatie dan die van artificiële intelligentie. Wanneer mensen zien hoe consistent en kwalitatief onze werken zijn, zoeken ze soms verklaringen buiten het talent van de makers die aan onze organisatie verbonden zijn. Uiteindelijk is het de kwaliteit, originaliteit en diepgang van onze verhalen die voor zich spreken. Onze naam, visie en artistieke integriteit dragen het verhaal.

    Mochten er werken verschijnen die gemaakt zijn door gebruik van ai, dan zullen we dat vermelden. Omgekeerd betekent de afwezigheid van de vermelding, ook de afwezigheid van ai.

    Als artificiële intelligentie een waardetoevoegende bijdrage heeft geleverd, dan zouden we dit subtiel vermelden in een voorwoord of dankbetuiging. Dit toont transparantie, zonder dat het afbreuk doet aan het creatieve leiderschap en de persoonlijke visie van de auteur.

    Zelfs al zou artificiële intelligentie suggesties mogen of kunnen doen, het hart en de ziel van ons werk komen volledig van onszelf. Wij zijn het levende bewijs van artistiek meesterschap, niet van het goed functioneren van een machine. Op deze manier laten we wel zien dat we openstaan voor moderne hulpmiddelen.

 

 

 

1.034 Crooked legs (An Orcen History) c 2021

Artifiële Intelligentie in afbeeldingen

(aquarel, aquarelprint, film)

 

    Het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in afbeeldingen is complexer dan bij tekst. Door de opkomst van gespecialiseerde AI-tools en de groeiende zichtbaarheid van technologie in creatieve afbeeldingen, al dan niet met beweging, is bij sommige mensen het idee gaan leven dat een goed gemaakte afbeelding(-enreeks) door een algoritme van tekst naar afbeelding werd vertaald en later toegevoegd aan onze portfolio.

    In onze werken gebruiken we bijna uitsluitend transparante aquarelverf, precies vanwege de wazige, ietwat inconsistente eigenschappen. Dit draagt bij aan een dromerig, illumineus effect, vooral bij complexere scènes of wanneer vele lagen na elkaar opgebouwd worden. Ook het gebruik van Chinees wit (semi-opaque) kan dit effect versterken, al dan niet in combinatie met brute waslijnen.

    Kunst wordt gemaakt om een boodschap te brengen. Een aantal van onze werken is om die reden op zo'n manier ontworpen dat bizarre of onnatuurlijke verhoudingen precies deel uitmaken van de scène die weergegeven wordt. Hetzelfde geldt voor het bewust weergeven van '(on)natuurlijke willekeur' of een '(on)natuurlijk ogend patroon'.

    Soms is het ontbreken van ledematen doelbewust gedaan omdat het een narratief doel dient. Met andere woorden, het maakt deel uit van het begeleidende verhaal en kan ook een symbolische betekenis hebben.

    Omgekeerd worden soms extra ledematen getekend om beweging of verplaatsing te suggereren. Dit is vergelijkbaar met hoe het menselijk oog snelle bewegingen waarneemt: onze ogen kunnen de snelheid – het volume van beelden per seconde – niet altijd registreren, waardoor vervorming optreedt, zoals je kan ervaren bij het zien van een passerende trein op snelheid. Er zijn veel elementen die een afbeelding laten slagen of falen. Dat begint bij idee en conceptontwikkeling (symboliek, boodschap, thema), compositie en indeling (compositieprincipes, lijnen, diepte en perspectief), kleur en licht (palet, licht, schaduw, contrast, verzadiging), en materialen en techniek (drager, voorbereiding, laagopbouw, penselen).

    De lichte delen van de oorspronkelijke aquarel worden door het menselijk oog gevangen wanneer het licht reflecteert op het papier of katoen. Deze eigenschap gaat onherroepelijk verloren zodra een afbeelding ingescand wordt, omdat een pixel slechts één kleur kan weergeven, terwijl bij aquarel verschillende lagen over elkaar heen liggen. Hierdoor kunnen aquarelwerken in digitale vorm leiden tot minder natuurlijk ogende patronen; ze kunnen gepixeleerd lijken of de indruk wekken dat het werk door artificiële intelligentie is gecreéerd.

    Een andere reden waarom mensen een werk aanduiden als door AI gemaakt, is het gebruik van 'harde potloodlijnen'. Het is de keuze van de kunstenaar om zachte of harde lijnen te zetten en om deze wel of niet uit te gommen voordat water en verf de lijnen definitief vastzetten op papier. Er bestaat hierin geen goede of slechte keuze; het geeft gewoon een bepaald effect.

    Bij de vertaling van een fysiek werk naar een digitaal werk kan inderdaad gespecialiseerde software worden gebruikt. Sommige van deze softwaretoepassingen bevatten functies die gebruikmaken van artificiële intelligentie, vaak gericht op specifieke taken. Dit wordt enkel ingezet wanneer het noodzakelijk blijkt om de geslaagde vertaling van fysiek naar digitaal werk te realiseren.

    Soms kan een deel van een werk digitaal bewerkt worden, bijvoorbeeld een potloodtekening die ingescand wordt maar digitaal ingekleurd. Ook hier kunnen toepassingen van artificiële intelligentie geïntegreerd worden. Na het inscannen kunnen er wijzigingen worden aangebracht om diverse redenen. In zulke gevallen spreken we van een hybride werk.

    Het hele werk 'artificieel intelligent' noemen vanwege een beperkte digitale verbetering doet echter geen recht aan de creatieve inbreng van de kunstenaar. Het is, met andere woorden, iets te veel eer voor de machine en iets te weinig voor de mens. De creatieve keuzes, de persoonlijke touch en de boodschap die wordt overgebracht, vormen de basis van het werk en de stijl. Ze zijn het belangrijkste onderscheid tussen artificiële intelligentie en het werk van de mens.